Veelgestelde vragen

Hieronder kunt u de antwoorden vinden op vragen die vaak aan ons gesteld worden. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij of wilt u graag aanvullende informatie? Stuur dan een email naar info@prisma-studie.nl Wij proberen uw vraag binnen 2 werkdagen te beantwoorden.

SPEEKSELAFNAME

  1. Waar en wanneer kan ik speeksel geven?

Indien u wordt uitgenodigd speeksel af te staan, zult u daarvoor een brief ontvangen. U ontvangt de materialen voor de speekselafname thuis. Thuis kunt u het speekselbuisje volgens de bijgeleverde instructies vullen en vervolgens terugsturen naar het PRISMA-studie team.

  1. Mag ik van te voren eten of drinken?

Wij vragen u minimaal een half uur van te voren niets te eten of te drinken, niet te roken en geen kauwgom te gebruiken.

  1. Wat wordt er met het speeksel gedaan?

Het afgenomen speeksel wordt ingevroren en opgeslagen in de Radboud Biobank in Nijmegen en bewerkt voor verdere analyse.

  1. Waarom wordt speeksel afgenomen?

In het speeksel gaan we op zoek naar zogenaamde genetische varianten die  mogelijk iets kunnen zeggen over het risico op borstkanker.

  1. Hoe moet ik speeksel afnemen?

Bij de toegestuurde set zit een instructie met uitleg over alle stappen van de speekselafname. Wij vragen u deze instructie precies te volgen. Mocht u nog vragen hebben over het gebruik van de set, dan kunt u contact opnemen met het PRISMA-team (telefoon nummer 06 28 65 44 35).

U kunt deze instructies downloaden via de volgende link: Gebruiksaanwijzing bij speekselpotje Genefix