Wat houdt deelname in?

De PRISMA-studie bestaat uit drie onderdelen:

1) Een vragenlijst invullen via internet

Deze vragenlijst bevat o.a vragen over de gezondheid, of er (borst)kanker in de familie voorkomt en het medicijngebruik. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 15 tot 45 minuten, waarbij bepaalde onderdelen optioneel zijn. Deelnemers kunnen de vragenlijst thuis invullen, het liefst vóór het bezoek aan het onderzoekscentrum. Door op de knop te klikken wordt de vragenlijst geopend. Vervolgens kan ingelogd worden met uw cliëntnummer/kenmerk (vermeld op de uitnodigingsbrief voor het bevolkingsonderzoek borstkanker) en uw geboortedatum. Bij het invullen kunt u gebruik maken van de mogelijkheid de gegevens tussentijds op te slaan. U krijgt dan een e-mail toegestuurd met een link waarmee u meteen bij uw ingevulde gegevens kunt komen.

2) Toestemming geven voor het meten van het borstweefsel uit de gemaakte röntgenfoto’s.

Tijdens het bevolkingsonderzoek worden er röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Als een vrouw toestemming geeft voor het opslaan van de röntgenfoto’s, kunnen deze foto’s in de PRISMA-studie gebruikt worden om het borstweefsel te meten. Zeer dicht borstweefsel is een risicofactor voor borstkanker. Het meten van het borstweefsel gebeurt met een computer, een deelnemer hoeft hier zelf niets voor te doen.

En, afhankelijk van de screeningslocatie:

3) Drie buisjes bloed te geven (Vast screeningscentrum in Rotterdam-Zuid, Vast screeningscentrum in Nijmegen)
Voor de PRISMA-studie worden buisjes bloed afgenomen en opgeslagen in de centrale biobank van het Radboudumc in Nijmegen.

OF

3) Toestemming te geven aan het PRISMA-team om contact met een vrouw op te nemen indien er in de toekomst bij haar borstkanker wordt gediagnosticeerd (Overige screeningscentra)
Indien er in de toekomst bij een vrouw borstkanker wordt geconstateerd, dan kunnen wij haar vragen om bloed of speeksel af te staan.

Iedere vrouw beslist zelf aan welke onderdelen zij meedoet.